You are here
Home > Hobby i Rozrywka > Kruche, cienkie ciasta z nadzieniem

Kruche, cienkie ciasta z nadzieniem

tarta z czereśniami

Tarty to kruche, cienkie ciasta z nadzieniem. Udadzą się za każdym razem, jeśli zrobisz tartę ze sprawdzonego przepisu. Strony internetowe oferują liczne przepisy na tarty. Na podstawowe ciasto wystarczy mąka, masło lub margaryna, jajka. Latem sprawdzą się tarty na słodko z nadzieniem owocowym.

Aby ciasto zawsze się udało należny dobrać odpowiednie proporcje mąki do tłuszczu. Łatwo je zapamiętać – mąki powinno być dwa razy więcej niż masła. Jeśli chcemy, aby ciasto było bardzo kruche, zwiększamy ilość tłuszczu. Kolejna ważna informacja: podczas przygotowywania ciasta zarówno ręce, jak i narzędzia, powinny być chłodne (im chłodniejsze, tym lepiej). Wcieramy tłuszcz w mąkę koniuszkami palców, aby zbytnio ich nie ogrzewać. Nie wałkujemy ciasta dłużej niż to konieczne, bo ciasto zrobi się za ciężkie. Najlepszą strukturę ciasta kruchego daje masło. Przed wyłożeniem na blachę, ciasto należy rozwałkować. Jeśli nie lubimy używać wałka, ciasto można po prostu rozpłaszczyć w rękach, jednak ta metoda powoduje, ze ciasto się nagrzewa. Gdy wyłożymy na ciasto słodkie składniki, warto tartę dodatkowo ozdobić – tu ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Można zrobić kratkę z cienkich, równej szerokości paseczków lub też zrobić ozdobne brzegi.

Polecam również przepisy na tarty na słodko z portalu Delektujemy.pl!

Tarta z owocami najlepiej smakuje jeśli przygotujemy ją ze słodkich owoców sezonowych. W czerwcu najlepsza jest z truskawkami, w czasie wakacji z jagodami, poziomkami, borówkami, malinami, jeżynami. Za to przez okrągły rok możemy piec tartę cytrynową i z jabłkami.

Dodaj komentarz

Top